Bruggen A'dam

Opdrachtgever:

De opdrachtgever was gemeente Amsterdam. De afdeling kades en bruggen.

Opdracht:

De opdracht was dat je een monumentale brug (bijvoorbeeld een brug in het centrum van Amsterdam) renoveert zonder dat je de monumentale waarden van de brug weggehaald.

Ook moesten we een brug kiezen, we hebben de Quellijnbrug gekozen. Deze brug ligt in het centrum van Amsterdam. We hebben deze brug gekozen omdat hij erg beschadigd is onderwater maar ook aan de buitenkant. Een andere reden is dat het een brug uit Amsterdam is en de opdracht ook van Amsterdam is.

Vooronderzoek:

We moesten allemaal vragen beantwoorden zoals wat moet er het meest vervangen worden aan jullie gekozen brug?

In ons geval waren dat de palen aan de onderkant van de brug. Dit komt omdat toen hij is ingestort en toen een nood renovatie heeft gehad hierdoor zijn de draag palen aan de onderkant van de brug erg beschadigd en moeten die worden vervangen.

Ideeën:

We hadden meerdere ideeën voor de brug:

1. Een autokrik. Deze zet je onder de brug en dan krik je net als bij een auto het een stukje omhoog hierdoor kan je er palen onder schuiven. Dit hebben we uiteindelijk niet gedaan omdat het niet heel erg realistisch is.

2. Een snelheidsbeperking. We willen ook een snelheidsbeperking naar 30 km/h inlassen dat heeft meerdere redens.                                              

                                                          1. Het is beter voor de brug omdat er minder harde trillingen komen.

                                                          2. Het is veiliger mensen letten dan beter op met het rijden.

                                                          3. Het is beter voor het milieu.

                                                          4. De gemeente is al bezig om dit in te voeren.

3. Groutpalen. Dat zijn palen met kleine gaatjes en dan giet je er bentoniet in. Als dit opdroogt zet dit een beetje uit en zit de paal vast.

4. De lotus. Dat is ons eigen idee en dat werkt als volgt. Er zitten blaadjes aan de paal die je in de brug boord, je schuift daarna een holle buis over de paal heen. de bladeren die onder aan de paal zijn bevestigd klappen dan uit. Dit zorgt er voor dat er een extra paal in de brug zit met een klein plateau er onder zodat de brug er niet omheen weg zakt. Zo'n paal is ook meteen een groutpaal.      

We hebben niet alle ideeën gebruikt deze hebben we wel gebruikt:

1. De snelheidsbeperking

2. De groutpalen.

3. De lotus.

Samenwerking:

De samenwerking ging erg goed. We hadden af en toe een klein probleem want dan begrepen we elkaar niet maar dat loste we ook weer zelf op dus dat was niet een erg groot probleem. Ook was 1 meisje vaak ziek dus moest de rest wat meer doen maar dat ging prima.

Wedstrijd:

Deze opdracht was ook weer om later naar een wedstrijd te kunnen. Ons groepje is samen met een ander aardig groepje van de andere opdracht door naar de wedstrijd! (Of het door gaat weten we nog niet door het corona virus).

Het ging online door en ons groepje heeft gewonnen!!!

Maak jouw eigen website met JouwWeb